Multimedijalni projekat „Teslina vizija interneta“

(Ovo je priča o slučajno nastalom neprofitnom projektu, koji je postigao vrhunske promotivne rezultate i povezao edukaciju, PR, Teslu i savremenu tehnologiju…)

Nikola Tesla je u svom projektu „Svetski sistem“ iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični internet, mobilna telefonija i GPS. Potom je 1908. to konkretnije opisao časopisu „Wireless Telegraphy & Telephony“, u članku „The Future of the Wireless Art“. Nјegovo kasnije predviđanje budućnosti komunikacija iz 1909. za „New York Times“, koje je preneo časopis „Popular Mechanics“ u članku „Wireless of the future“, neki proizvođači mobilnih telefona poslednjih par godina koriste kao Teslinu viziju pojave pametnih mobilnih uređaja.

POGLEDAJTE SLIDESHARE PREZENTACIJU PROJEKTA:

Ipak, kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio početkom 20. veka, zaklјučak je da njegove reči više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija, a to je upravo Internet, bez obzira na konkretni uređaj putem koga se to odvija. Ideja izložbe „Teslina vizija Interneta“ je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku interneta dostupno – bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona. To je postignuto uporednom infografikom Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena – na jednoj strani, a na drugoj strani opisom informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo Internet.

Autor projekta, Lazar Bošković, predložio je juna 2012. RNIDS-u da, u saradnji sa Galerijom „O3one“ i Muzejom Nikole Tesle, korišćenjem samo postojećih resursa svih učesnika u projektu, realizuje svoju ideju, koja bi pokazala da je čovečanstvo još početkom 20. veka moglo da dobije preteču današnjih IK tehnologija, samo da su investitori hteli da ulože sredstva u Tesline vizionarske zamisli. Cilј je bio da se pokaže kako je sve što je Tesla pomenuo u projektu „Svetski sistem“ svakom današnjem korisniku interneta dostupno.

Po uzoru na strane autore (npr: Met Inman, infografik „Why Nikola Tesla was the greatest geek who ever lived“), kreiran je, za izložbene panoe i internet sajt, uporedni infografik Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija uređaja iz Teslinog vremena – na jednoj strani, a na drugoj strani opis IK tehnologija današnjice, čiju okosnicu čini upravo Internet.

Za start projekta odabran je 9. jul, kada je otvorena prva izložba. Time je postignuta medijska prednost u odnosu na ostale događaje koji su sutradan, 10. jula, na dan Teslinog rođendana, organizovani širom Srbije.

Bitna je i razlika u pristupu liku i delu Nikole Tesle, jer je čitav komunikacijski pristup bio prvenstveno usmeren ka onima koji redovno koriste Internet. Time se ovaj projekat izdvojio iz mnoštva tradicionalnih manifestacija povodom Teslinog rođendana.

 • Autor projekta: Lazar Bošković
 • Produkcija:
  Registar nacionalnog internet domena Srbije
  Galerija „O3one“
  Muzej Nikole Tesle
 • Dizajn izložbe: Dušan Vojnov, Orange studio

Public relations projekat

Kompletna komunikacija je realizovana putem PR kanala, bez ijednog plaćenog oblika komunikacije.

Taktike i tehnike komunikacije:

 • veb-sajt
 • najave za medije o izložbama i pratećim aktivnostima, plasirane putem e-maila ili preuzete putem RSS kanala
 • izjave i gostovanja autora, predstavnika RNIDS-a i Muzeja Nikole Tesle u medijima
 • izveštaji, članci i prilozi o projektu u medijima
 • društveni mediji: Twitter, Facebook, LinkedIn i Google+
 • događaji (dve izložbe)
 • programi i plakati

Vremenski raspored aktivnosti:

 • 5. jul – pušten u rad veb-sajt
 • 9. jul – otvaranje izložbe „Teslina vizija interneta“, u Galeriji „O3one
 • 10-20. jul – izložba u „O3onu“, prvobitno planirana do 13. jula, produžena je zbog interesovanja posetilaca do 20. jula
 • 26. jul – otvaranje izložbe „Tesla 3 u 1“, u Galeriji Opštine Vračar, gde je jedna od tri celine bila i „Teslina vizija Interneta“
 • 16. avgust – zatvaranje izložbe „Tesla 3 u 1“, uz prisustvo dr Denisa Vilkoksa, velikog poštovaoca Teslinog dela, koji je pri tom dao TV izjavu o Tesli

Zabeležene medijske objave

 • Internet 178
 • Štampa 30
 • TV 23
 • Radio 10

U rezultatima Google pretrage pojam „Teslina vizija interneta“ (koji do 5. jula 2012. nije postojao) pojavlјivao se više stotina hilјada puta. Vest o projektu i RNIDS-u kao organizatoru, objavili su i brojni mediji koji skoro nikad ne prate rad RNIDS-a.

Priča o tome da je Tesla prvi zamislio ono što danas zovemo Internet ušla je u zvaničnu komunikaciju i prezentacije Muzeja Nikole Tesle, kao i drugih stručnih poznavalaca njegovog dela. Ostvaren je enormno veliki broj medijskih objava, iako iza projekta nije stajala bilo kakva medijsko-marketinška mašinerija, niti je postojao promotivni budžet.

Projekat se našao i među tri finalista za PRiznanje Društva Srbije za odnose sa javnošću, u kategoriji „Komunikacije u neprofitnom sektoru“ za projekat „Teslina vizija interneta“ – 2013.

POGLEDAJTE SLIDESHARE PREZENTACIJU O MEDIJSKIM OBJAVAMA:

Autorski dodatak

(Lazar Bošković o tome kako je došao na ideju o Tesli i internetu): Ideja postoji još od 2006. zahvaljujući nizu srećnih slučajnosti. U Skupštini grada Beograda je 9. jula 2006. otvorena izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“, u organizaciji Muzeja Nikole Tesle, na kojoj sam prvi put video pano sa naslovom „Svetski sistem“ i 12 tačaka koje opisuju šta je Tesla zamislio da je izvodljivo već 1900. uz pomoć njegovih pronalazaka. U svemu tome sam prepoznao elemente Interneta, mada nigde nisam mogao da pronađem i zvaničnu potvrdu. Sticajem okolnosti, u aprilu te iste 2006. učestvovao sam u osnivanju festivala novih komunikacija „B-link“ u Galeriji „O3one“, koji se bavio i poslovnom primenom interneta. A 8. jula 2006. bio sam jedan od osnivača Registra nacionalnog internet domena Srbije. I Muzej i O3one i RNIDS danas su suorganizatori moje izložbe.

Razradu ideje da je Tesla prvi zamislio (a ne izmislio) Internet napisao sam 2009. na ovom sajtu, u svom prvom blog postu pod nazivom „Nikola Tesla prvi zamislio internet“. Onda je u junu 2012. izašao tekst u jednim domaćim dnevnim novinama da je, kao, neki belgijski naučnik 1934. godine izmislio internet. Morao sam da reagujem i prvobitno hteo da napravimo samo okrugli sto u Galeriji „O3one“, u organizaciji RNIDS-a. A onda je Nebojša Babić pitao da li je izvodljivo da napravimo i neku izložbu na tu temu. Bilo je izvodljivo. Kasnije se u priču uključio i Muzej Nikole Tesle.

A na specifičan način sa Teslom je povezan i domaćin izložbe, Galerija „O3one“ – Teslin uređaj za proizvodnju ozona, njegov je patent iz 1896. godine.

Besplatna mobilna izložba

Integrisana srpsko-engleska verzija izložbe „Teslina vizija interneta“ pripremljena je kao roll-up postavka, na 15 panoa veličine 120×200 cm, tako da je idealna kao putujuća, mobilna izložba, koja se besplatno ustupa za izložbene potrebe zainteresovanim institucijama.

Dosadašnje izložbe:

 • 1. februar 2018. – Dom inženjera „Nikola Tesla“, Beograd
 • 4-17. jul 2016. – Kuća kralja Petra I, Beograd
 • 10. jul – 10. avgust 2015. – Aerodrom „Nikola Tesla“, Beograd
 • 6-20. oktobar 2014. – Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu
 • 10-18. jul 2014. – Naučni klub Centra za promociju nauke, Beograd
 • 20-30. septembar 2013. – „Dani evropske baštine“, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu
 • 26. jul – 16. avgust 2012. – kao deo izložbe „Tesla 3 u 1“, u Galeriji Opštine Vračar, Beograd
 • 10-20. jul 2012. – Galerija „O3on“, Beograd (premijera)

Spin-off projekat: Tehnodrama „Tesla i bežično umrežavanje sveta“

Novi projekat o Tesli: Tesline stvari u Internetu stvari

PREUZMITE: Teslina vizija Interneta, panoi sa izložbe (PDF, 5,73 MB)