Novi internet sajt RNIDS-a

/ / Novosti, Preuzeta vest

Internet sajt Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) doživeo je svoju treću verziju, u skladu sa savremenim trendovima internet nastupa i najbolјom praksom nacionalnih internet registara. Na adresama rnids.rs i рнидс.срб, posetiocima je dostupno čak 30% više sadržaja, uz pregledniju strukturu i novi dizajn sajta, koji je prilagođen i mobilnim uređajima.

Najbitniji sadržaji o samom RNIDS-u, registraciji domena, javnosti rada i saradnji sa lokalnom internet zajednicom su posebno istaknuti i ilustrovani i namenskim video klipovima. Ipak, najveća vrednost novog sajta RNIDS-a je što korisnicima Interneta u Srbiji omogućava da brže i lakše dođu do mnoštva informacija o internet domenima, kojih nema na drugim lokacijama.

Značajna novina na novom sajtu RNIDS-a je pobolјšani WHOIS servis za nacionalne internet domene .RS i .СРБ, koji na adresi rnids.rs/whois daje podatke o registrovanim nazivima domena, prikazane tabelarno i u izvornom obliku, a mogu se dobiti i u PDF fajlu. Omogućena je i detalјna pretraga Registra dokumenata RNIDS-a – po organu kojih ih je usvojio, po temi i po sadržaju samih PDF fajlova, kao i pregled različitih verzija istog dokumenta.

Od novih sadržaja, posebno se ističe odelјak o upravlјanju Internetom, koji daje pregled bitnih organizacija u toj oblasti u svetu i u Srbiji. Po prvi put je dat i detalјan pregled domaćih i stranih institucija i srodnih regionalnih i međunarodnih organizacija sa kojima RNIDS redovno sarađuje ili je njihov član.

Odelјak posvećen novostima i medijima upotpunjen je medijskim objavama o RNIDS-u koje su podelјene na one objavlјene u štampi, na televiziji, na radiju i na Internetu. Multimedijalni sadržaji obuhvataju fotografije o aktivnostima RNIDS-a, kao i video i audio sadržaje posebno producirane za potrebe RNIDS-a, a koji mogu slobodno da se koriste, uz navođenje izvora.

Novi sajt RNIDS-a ima oko 130 veb strana, dostupnih na srpskom (ćirilica i latinica) i engleskom jeziku, arhivu vesti od 2007. godine, preko 1000 dokumenata, skoro 100 video klipova i preko 300 fotografija.