Od dimnih signala do Interneta

/ / Naše vesti

U okviru kampanje „Evropski mesec sajber bezbednosti“, u Galeriji „O3one“ u Beogradu, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovao je 21. oktobra 2013. izložbu „Istorija bezbednosti telekomunikacija – od dimnih signala do Interneta“, koja na zabavan način prikazuje razvoj komunikacija na daljinu.

Počev od praistorije, do današnjih dana, oduvek je bilo bitno sačuvati poverljivost komunikacije, neizmenljivost poruke i dostupnost prenosa. Sve ono što je nekada važilo i za dimne signale, golubove pismonoše, telegraf, telefon, radio i televiziju, danas je još važnije i složenije za Internet u savremenom bežično umreženom svetu. Od komunikacije oblačićima dima koje svi mogu da vide, do komšijine bežične internet veze koju bi svi hteli da koriste, pitanje bezbednosti je bilo pitanje nivoa znanja i poštovanja pravila.

Izložba je nastala u saradnji RNIDS-a sa „Diplo fondacijom“, autor izložbe je Lazar Bošković, autor ilustracija Vladimir Veljašević, a dizajn izložbe kreirao je Orange studio. „European Cyber Security Month“ ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima kako bi promenili svoj stav prema sajber pretnjama i da im pruži najnovije informacije kroz edukaciju i razmenu dobre prakse.